Världens största spanskspråkiga land med 125 miljoner invånare. Ciudad Mexico är en av världens största städer med sina över 21 miljoner invånare! Många tänker kanske på de stora hattarna, sombreros (från spanska ordet för skugga, ”sombra”). Andra kanske associerar till het chili och taggiga kaktusar. Inte helt fel, men Mexiko är så mycket mer. Här finns vackra städer med vackra namn som Guadalajara, Chihuahua och Acapulco. Cancún i Södra Mexiko är ett populärt resmål dit många svenskar åker.

Landet är ett stort kulturland såväl historiskt som samtida. En arkeologisk skattkammare med rika lämningar från de stora Maya- och Aztekkulturerna. Idag är var tredje invånare del av landets ursprungsbefolkning vilket gör Mexiko till ett av de länder i Latinamerika med störst andel ursprungsbefolkning.

Mexiko är ett land med både stora möjligheter och stora utmaningar. Hälften av befolkningen lever idag i fattigdom, men Mexiko befinner sig i snabb utveckling. Landet är idag bland de 15 största ekonomierna i världen. Medelklassen växer, hälften av befolkningen bor i städerna. Kulturellt har mycket förändrats snabbt på senare år. På många sätt har livet i städerna kommit att bli likt det i både grannlandet USA och i Europa.

Befolkningen i Mexiko har minskat under senare år vilket beror på att många mexikaner åker till USA för att söka jobb. Omkring 6 miljoner mexikaner bor i USA, många utan papper. Varje år korsar 2-3 miljoner människor gränsen mellan USA och Mexiko. I vissa delar av landet (i norr) har man stora problem förknippade med droger. Narkotikamaffian har mycket makt både på lokal- och nationell nivå. Regeringen har med hårda metoder försökt bekämpa knarkligorna, och fått internationell kritik för sin användning av tortyr och kränkningar av mänskliga rättigheter i kriget mot drogerna. Men landet är stort! I andra delar av landet märks ingenting av dessa problem.

För något år sedan gjordes en undersökning om vad folket i Mexico City tyckte om ett förslag på en könsneutral äktenskapslag. 67% av de unga (under30) tyckte det var ett bra förslag. I den bemärkelsen är ungdomarna mer radikala i Mexico City än i New York!

Muralmåleriet kommer från ursprungligen från Mexiko. Från början med politiska och radikala budskap. Diego Rivera heter muralmåleriets största konstnär. Han var gift med en annan av Mexikos stora konstnärer, Frida Kahlo. Bland författarna har vi nobelpristagaren Octavio Paz och Carlos Fuentes. En idag verksam stor mexikansk författare är Fernando del Paso.Som i övriga Latinamerika länder spelar musiken en stor roll. Cumbia är populärt, och den moderna versionen electrocumbia. Reggaeton, salsa… Carlos Santana, ledare för gruppen Santana, och en av världens största gitarrister kommer från Mexiko.
Här några exempel på populär musik idag:Maná

Zoé

Jese & Joy

Maten i Mexiko är något alldeles eget. Majsen är basen. I de äldre indianska kulturerna hade majsen sina egna gudar. Och även om den inte är gudomlig idag så är den dominerande i varje mexikans liv. Vid sidan av majs är det bönor, chili, lime och kycklin. En del av den mexikanska maten har nått Sverige, och blivit populär. Men mångfalden är så mycket större och mer spännande än ett paket tacos från ICA.

Ett år i Mexiko kommer att ge dig spanskan. Nästan 400 miljoner människor talar detta vackra språk. Det är världens tredje språk efter kinesiska och engelska. Spanska talas förutom i Latinamerika och i Spanien främst i delar av norra Afrika, på Filippinerna och i USA. I USA är spanska det andra språket som talas av närmare 40 miljoner människor spridda över stora delar av landet. Spanskan är idag Kaliforniens största språk. USA är det nästa största spansktalande landet i världen efter Mexiko – större än Spanien! Spanskan kommer öppna nya vägar i ditt liv, såväl personligt som yrkesmässigt.

Vad säger våra utbytesstudenter om Mexiko?

Philip, 16 år Från Danmark:
En av de yngre studenterna i Mérida i södra Mexiko under 2016, är Philip från Danmark. Han gillar livet här, det är behagligt. Han cyklar runt på stan, har många vänner. Lite svårt kan det vara ibland med mamman i familjen;
– Hon bestämmer allt. Det blir ibland för auktoritärt för en dansk.
– Skolan är lite mer som Pink Floyd här, du vet man är typ som ”just another brick in the wall”!Stan, 16 år. Från Frankrike
Vad är störst skillnad? Värmen!! Stan bor i en familj där pappan är advokat, mamman hemmafru, men ägnar sig åt olika sociala aktiviteter. Stan går i privat skola, som han tycker är trevligare och mer social än hemma i Frankrike. I familjen är det mer kontroll än hemma i Frankrike.Enligt Stan är det lätt att få vänner i Mexico, han har inte haft en ensam kväll sedan han kom. Alla är justa och vill dra med honom på allt.

– Man är poppis som utbytesstudent!

Upptäck våra program i Mexiko